Wat kan een revalidatiearts/team voor mij/mijn kind doen?

Wat kan een revalidatiearts/team voor mij/mijn kind doen?

Het doel van revalidatie is u te steunen in het zelfstandig blijven leven, wonen en werken. Een revalidatiearts die gespecialiseerd is in spierziekten kan u adviseren over de ondersteuning die u nodig heeft om zo gezond en zelfstandig mogelijk verder te leven met de ziekte van Pompe.

  • De revalidatiearts geeft leiding aan een multidisciplinair team dat u op verschillende terreinen kan helpen, en onderzoekt onder andere de mogelijkheden van (orthopedische) hulpmiddelen en past die aan naarmate de ziekte vordert.
  • De fysiotherapeut kan helpen met het oefenen van het bewegings- en houdingsapparaat, het bestrijden van verkortingen van spieren en pezen (contracturen) en het oefenen van nieuwe manieren om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Ook kan hij manieren van bewegen aanleren om vermoeidheid te voorkomen.
  • De ergotherapeut geeft advies over manieren om dagelijkse activiteiten zolang mogelijk zelfstandig te blijven uitvoeren. Denk daarbij aan aankleden, wassen, boodschappen doen, koken, eten en schrijven. Ook adviseert de ergotherapeut over het gebruik van hulpmiddelen en het aanpassen van de woning of werkplek, en kan hij helpen bij het aanvragen daarvan.
  • De diëtist geeft advies over gezonde voeding om onder- of overgewicht te voorkomen en over aangepaste voeding bij kauw-, slik- en spijsverteringsproblemen.
  • De psycholoog en de maatschappelijk werker van het revalidatiecentrum kunnen u en uw partner of gezin helpen bij het emotioneel verwerken van de diagnose en het gevoelsmatig leren omgaan met de gevolgen van de ziekte.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames